Sajtóközlemények

Published on január 19th, 2017 | by Kelemen Lili

0

10 százalék felett bővült a belföldi turizmus 2016-ban: Budapest, Siófok és Hajdúszoboszló megőrizte dobogós helyét

Budapest, 2017. január 19. – A kiemelkedő nyári szezon és a megszokottnál erősebb szeptember egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy 2015-höz képest újabb rekordévvel zárjon a belföldi turizmus. A legnépszerűbb települések rangsorában tavaly is Budapest, Siófok és Hajdúszoboszló vitte a prímet, s már minden ötödik belföldi kikapcsolódást valamilyen mobil eszközről intézték a magyarok.

Újabb rekordot döntött a belföldi turizmus, a Szallas.hu adatai alapján tavaly a forgalom 10 százalék felett bővült 2015-höz képest. „A 2016-os évben egy kiemelkedő nyári szezon segítette a további növekedést, a szállásadók éves árbevételének több mint fele a nyári hónapokra esett. Adatainkból az is kiderült, hogy több volt az utazásra költhető jövedelem, ami az igényesebb szálláshelyek irányába tolta a foglalásokat, a szálláshelytípusok között a hotelek bővültek legnagyobb mértékben” – mondta Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója. 2016-ban egyébként kiemelkedően jól teljesített a szeptember, illetve tavaly a karácsonyi időszakban is jelentős – a szilveszteri forgalomhoz mérhető – felfutás volt tapasztalható.

2016-ban még inkább jellemző volt a belföldi vendégekre, hogy 1-2 napra iktattak be pihenőt, az átlagos vendégéjszakák számában itt figyelhető meg jelentősebb növekedés. A legnépszerűbb települések dobogós helyein nem volt változás, sorrendben Budapest, Siófok, Hajdúszoboszló vitte a prímet, míg megyék tekintetében Pest, Somogy és Heves bizonyult a legjobb vendégfogónak.

Minden ötödik vendég mobil eszközről foglal

A szállásfoglalások módja és időzítése kapcsán ugyanakkor markáns változások figyelhetők meg: 2016-ban közel kétharmaduk már online csatornákon valósult meg, ráadásul egyre többen intézték nyaralásukat mobil eszközről, minden ötödik vendég okostelefonról, illetve tabletről választotta ki szálláshelyét. „A kikapcsolódásra vágyók 2016-ban vagy nagyon előre gondolkodtak, vagy az utolsó pillanatra hagyták a szálláshelyek intézését, így az utolsó pillanatos és a 90 napos előfoglalások erősödtek a legjobban. A vendégek ezzel egyre nagyobb kihívás elé állították a szálláshelyeket, hiszen a jól tervezhető 30-40 napos foglalások részaránya csökkent” – tette hozzá Szigetvári József.

Az átlagárakat vizsgálva a belföldi foglalások közel háromnegyede az 50 ezer forint alatti értéksávba esett, míg 20 százalékuk az 50-100 ezer forintos kategóriába. A Szallas.hu adatai szerint 2015-höz képest közel 25 százalékkal többször került elő a SZÉP-kártya fizetéskor, az átlagos foglalási érték ez esetben 51 732 forint volt. Tavaly egyébként a legnagyobb értékű belföldi kikapcsolódás 1,8 millió forintot kóstált, míg a legolcsóbb mindössze 1100 forintjába került egy honfitársunknak. A szállásadók a legnagyobb kihasználtságot augusztus 8-án tapasztalhatták, míg árbevétel szempontjából az államalapítási ünnepet követő éjszaka hozta a legtöbbet a vendéglátóknak.

Kihívások és trendek 2017-ben

A Szallas.hu 2016-ban összességében 16 milliárd forint értékben közvetített szállást, s fennállása óta tavaly nyáron regisztrálta az egymilliomodik foglalást. „2017-ben a belföldi szálláshelyek és települések a várható áremelkedés okán egyre nagyobb versenyben lesznek a környező országok turisztikai célpontjaival, így kulcskérdés lesz, hogy az emelkedő forgalmat a megfelelő fejlesztés tudja-e tovább növelni, vagy a belföldi vendégek újra a külföldi utazás felé fordulnak” – mondta Szigetvári József. A szakember hozzátette, egyre fontosabb, hogy egy-egy szállásadó milyen programokat biztosít az odalátogató turistáknak. Szerencsés esetben a települést képviselők is igyekeznek szerepet vállalni a vendégforgalom növelésében, így egyre több gyümölcsöző együttműködés várható.

A 10 legnépszerűbb belföldi utazási célpont 2016-ban:

(Zárójelben a 2015-ös helyezések.)

 

 1. Budapest (1.)
 2. Siófok (2.)
 3. Hajdúszoboszló (3).
 4. Eger (4.)
 5. Gyula (7.)
 6. Szeged (6.)
 7. Balatonfüred (5.)
 8. Pécs (8.)
 9. Hévíz (10.)
 10. Debrecen (-)

 

Kapcsolódó képanyag:

Szigetvári József fotója:

https://pr.szallas.hu/wp-content/uploads/2012/03/Sz%C2%A0ll%C2%A0s.hu-23.jpg

Szallas.hu logók:

https://pr.szallas.hu/?page_id=15

 

Kapcsolódó webcím:

http://www.szallas.hu

 

További információ:

Kolma Kornél

ügyvezető

SAKKOM Interaktív

online marketing + pr ügynökség

Telefon: (+36) 1 237-0212

Fax: (+36) 1 237-0213

Mobil: (+36) 20-3333-220

E-mail: kkolma@sakkom.hu

Cím: 1068 Budapest, Benczúr utca 47. V.

Webcím: www.sakkom.hu

Facebook: http://www.facebook.com/sakkom.interaktiv

Tags: ,


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

  Amennyiben a Szallas.hu-nál foglalt és kérdése merült fel, keressen minket az alábbi ügyfélszolgálati elérhetőségeken 9:00-18:00 között:

  Tel.: +36 20 890 3150
  E-mail: szallas@szallas.hu
 • SAJTÓKAPCSOLAT

  Ha újságíróként szeretné felvenni velünk a kapcsolatot, keressen minket az alábbi elérhetőségeken.

  Kelemen Lili, PR munkatárs és sajtóreferens
  +36 30 417 8783
  lili.kelemen@szallas.hu
 • KÖZÖSSÉG

 • NÉPSZERŰ

 • ARCHÍVUM