Sajtóközlemények no image

Published on január 12th, 2015 | by Kelemen Lili

0

10 százalékkal bővült tavaly a belföldi turizmus

Budapest, 2015. január 12. – Tavaly inkább többször utaztunk el rövidebb időre, a szálláshely árának kiegyenlítése során pedig harmadával gyakrabban került elő a SZÉP-kártya, mint 2013-ban. A Szallas.hu évértékeléséből az is kiderült, hogy augusztus 11. volt az a nap, amikor Magyarország nyaralni ment. A legnagyobb hazai szállásfoglaló portál adatai szerint 2014-ben tizedével bővült a belföldi vendégforgalom, és 2015-ben is 9 százalékos növekedés várható.

A tavalyi évre sem lehet panaszuk a szállásadóknak, a belföldi vendégforgalom növekedése 2014-ben sem torpant meg. „A tavalyi év elején még 6 százalékos bővülést prognosztizáltunk, de most az adatokat elemezve úgy tűnik, hogy ezt is sikerült túlszárnyalni: tíz százalékkal nőtt a belföldi vendégforgalom, ami részben a SZÉP-kártya további terjedésének köszönhető” – mondta Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezetője. Ugyan a SZÉP-kártyával történő szállásfoglalások átlagértéke 2 százalékkal csökkent 2014-ben, de 34 százalékkal gyakrabban fizettek így a vendégek 2013-hoz képest. Az eltöltött éjszakák számában ugyanakkor nem volt jelentős változás, inkább többször utaztunk el rövidebb időre: a foglalások közel kétharmada a tavalyi évben is 1, illetve 2 éjszakára szólt.

A szálláshelyek júliusban és augusztusban voltak csúcsra járatva, ez a két hónap a teljes belföldi forgalom 45 százalékát adta, de nagyon erős volt még az októberi időszak is. A szálláshelytípusok tekintetében 2014-ben tovább nőtt az apartmanok és vendégházak népszerűsége, a hotelek körében viszont csak a 4-5 csillagos szállodák tudták növelni részesedésüket a teljes forgalomból. „Jól látható, hogy az apartmanok között erősödik a verseny, ami a színvonalat is emeli, s ezzel egyre vonzóbbá válnak a családos, kisgyermekes utazók körében. A hotelek egyre szélesebb körű szolgáltatásokat, programokat kínálnak, nem pusztán szálláshelyet” – ismertette a tavalyi év főbb trendjeit Szigetvári József.

Amikor Magyarország útra kelt

Két év után először nem Siófok, hanem Budapest végzett a legnépszerűbb belföldi utazási célpontok toplistájának élén. Az ezüstérmes Siófok után Hajdúszoboszló, Eger, illetve Balatonfüred következik. „A régiók tekintetében a Tisza-tó fejlődése jól kimutatható, de minden település vonzó, ha történik valami, egy fesztivál például könnyen telt házat okozhat a szállásokon” – mondta a portál ügyvezetője. A legtöbb szálláshelyet tavaly Pest megyében adták ki, a második helyen Somogy megye, a harmadikon pedig Heves megye végzett. „A szállásadók és a magyar úthálózat számára a legnagyobb kihívást egyébként augusztus 11. hozta, adataink szerint a legtöbben ezen a napon kezdték meg nyaralásukat. A Szallas.hu számára július 15. bizonyult piros betűs napnak, ekkor rekordösszegű, 70 millió forintnyi megrendelés érkezett a vendégek részéről” – mondta Szigetvári József.

Idén is bővülhet a forgalom

Tavaly már minden 8. magyar a Szallas.hu-n foglalta le belföldi nyaralását. A cég 2014-ben 30 százalékkal növelte partnerei számát, így 8418 szállásadóval működött együtt. „2015-re 9 százalékkal fog bővülni a belföldi turizmus. Ezt részben az átlagárak várható emelkedése adja: az évről évre javuló kihasználtság miatt a szálláshelyeknek idén már lesz lehetőségük a drágításra” – tette hozzá Szigetvári József. A Szallas.hu szakembere szerint az online foglalások aránya idén elérheti a 60 százalékot, melyből egyre inkább kiveszi a részét az idősebb korosztály is. Ezen belül a mobileszközök további előretörése várható, 2014-ben a mobilról, illetve tabletről foglalt szálláshelyek aránya közel 500 százalékkal nőtt.

Top 10 belföldi utazási célpont 2014-ben

(Zárójelben a 2013-as helyezések)

1. Budapest (3.)

2. Siófok (1.)

3. Hajdúszoboszló (2.)

4. Eger (4.)

5. Balatonfüred (5.)

6. Pécs (-)

7. Szeged (8.)

8. Gyula (6.)

9. Sopron (10.)

10. Miskolctapolca (-)

 

Kapcsolódó képanyag:

Szigetvári Józsefről készült fotók: https://pr.szallas.hu/?page_id=20

Szallas.hu logók: https://pr.szallas.hu/?page_id=15

 

Kapcsolódó webcímek:

http://www.szallas.hu

http://www.youtube.hu/szallasguru/

 

További információ:

Kolma Kornél

ügyvezető

SAKKOM Interaktív

online marketing + pr ügynökség

Telefon: (+36) 1 237-0212

Fax: (+36) 1 237-0213

Mobil: (+36) 20-3333-220

E-mail: kkolma@sakkom.hu

Cím: 1068 Budapest, Benczúr utca 47. V.

Webcím: www.sakkom.hu

Facebook: www.facebook.com/sakkom.interaktiv

Tags: , ,


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

  Amennyiben a Szallas.hu-nál foglalt és kérdése merült fel, keressen minket az alábbi ügyfélszolgálati elérhetőségeken 9:00-18:00 között:

  Tel.: +36 20 890 3150
  E-mail: szallas@szallas.hu
 • SAJTÓKAPCSOLAT

  Ha újságíróként szeretné felvenni velünk a kapcsolatot, keressen minket az alábbi elérhetőségeken.

  Kelemen Lili, PR munkatárs és sajtóreferens
  +36 30 417 8783
  lili.kelemen@szallas.hu
 • KÖZÖSSÉG

 • NÉPSZERŰ

 • ARCHÍVUM