Sajtóközlemények

Published on október 18th, 2023 | by Kelemen Lili

0

Eger, Gyula és Budapest a legkedveltebb őszi úti cél

Az október 23-ai hosszú hétvége beindítja a wellness-szezont. A szálláskereséskor leggyakrabban használt szűrők között szerepel a hotel, a wellness, az előlegfizetés nélkül foglalható, a teljes ellátás és a négycsillagos kategória is. Az őszi szünet még több foglalást hozhat a hazai szállásadóknak: többen utaznak és tovább maradnak. A Szallas.hu szakemberei 10-12 százalékos bevétel növekedést vetítenek előre az utolsó negyedévre a hazai turizmusban a belföldi utazók által.

Az egyetlen idei őszi hosszú hétvége fokozza az utazási kedvet, különösen a wellnessezőkét, akiknek jó része már múlt hónapban lefoglalta szállását. Csaknem minden második foglalás két éjszakára, a foglalások negyede egy éjre szól. De vannak, akik hosszabbítanak: a Szallas.hu oldalán megtett foglalások 23 százaléka 3 éjszakára szól. Eger, Gyula és a főváros mellett Pécs, Hévíz, Szeged, Hajdúszoboszló, Zalakaros, Miskolctapolca és Nyíregyháza a legkeresettebb úti cél. „Hotelkínálatunkból a négycsillagos kategória a legkeresettebb, a hoteles foglalások több mint fele ide szól” – ismertette a részleteket Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője, aki azt is hozzátette, hogy több hotel partner már most teltházas a hosszú hétvégére. A Szallas.hu-s foglalások alapján a hosszú hétvégén egy főnek egy éjszaka átlagosan 12 345 forintba kerül.

A szakember szerint az őszi időszakban fokozódik az igény a magasabb szolgáltatási szintre, többen keresik a csomagajánlatokat. A top tíz kereséskor használt leggyakoribb szűrő között a félpanzió és reggeli opció mellett például szerepel a wellness, a medence, de megjelent a teljes ellátás és a négycsillagos szűrő is. „A teljes ellátás iránti keresleti szándék egyébként kínálatra is talál, hiszen van olyan partnerünk például, aki októbertől átállt all inclusive-ra, és van olyan szálloda, ahol a félpanzióval párhuzamosan all inclusive szolgáltatást is nyújtanak” – mondta a sajtószóvivő. A nagyobb hotelekben gyakoriak ilyenkor az élőzenés vacsorák, valamennyien sztárfellépővel teszik vonzóbbá ajánlatukat. „Ezek kelendőek is a vendégek körében, hiszen a wellness mellett felértékelődik a szálláson és környékén elérhető programok jelentősége is” – tette hozzá Kelemen Lili. Így általában a szezonalitáshoz igazítják a kínálatot, az őszi időszakban lesz disznótoros lakoma és Márton-napi libanapok is több helyen. A gyerekekre is külön odafigyelnek a szállodák, nekik halloweeni családi tökfaragással, Dracula-partival, Jégvarázs minidiszkóval, gyermekzenekarok műsoraival készülnek.

 

A hosszú hétvégéhez képest 60 százalékkal több vendégéjszakát hozhat az őszi szünet

Az őszi szünet több foglalást jelent a szállásadóknak, hiszen a családosok is nagyobb arányban indulnak útnak. Ráadásul az ebben az időszakban tapasztalt hosszabb tartózkodási idő több vendégéjszakát is jelent. „Az iskolai szünidőben a foglalások csaknem fele két éjszakára, negyede pedig három éjszakára szól” – jegyezte meg Kelemen Lili. A legnépszerűbb úti célok éllovasai azonosak a hosszú hétvége dobogósaival, így Eger, Gyula és a főváros a legkeresettebb. A lista további helyezettjei javarészt megegyeznek, csak a sorrend módosul némileg. Egyetlen eltérés akad az összetételben: az őszi szünetben Visegrád, a hosszú hétvégén Nyíregyháza kapott helyet a top tízes listán. A már említett trendek itt is látszódnak: még nagyobb szeletet hasítnak ki a foglalásokból a hotelek, illetve a hotelkategóriák közül a négycsillagosok is nagyobb arányban részesülnek a foglalásokból, mint a hosszú hétvégén, a hoteles foglalások csaknem kétharmada 4 csillagos szállodába szól.

A KSH belföldi turizmus trendjeit és a Szallas.hu saját adatait vizsgálva a Szallas.hu szakértői az utolsó negyedévben 10-12 százalékos növekedést prognosztizálnak a belföldi utazók által termelt bevétel terén.

 

A külföldiek körében is népszerű úti cél Magyarország

Bár a Szallas.hu oldalát a magyar vendégek használják, zömében a belföldi utazásaikhoz, a cég a partnerek által informálódik a beutazó forgalomról is. Gonda Orsolya, a Szallas.hu sales csapatának vezetője elmondta, hogy a hotelek a már korábbi években is tapasztalt beutazó vendégkörről számolnak be. Így például Gyulára hétvégéken és a román ünnepi időszakokban érkeznek Romániából, a Dunántúlon pedig jellemzően osztrák, cseh, szlovák, német nyugdíjasok fordulnak meg (egyébként nyáron is), többnyire hétköznapokon. Családosan csehek érkeznek döntően, ők kedvelik az all inclusive és melegvizes/termálvizes szállásokat, így előszeretettel keresik Sárvár, Zalakaros, Bük és Hévíz szállodáit is” – avatott a részletekbe a szakember, aki azt is hozzátette, hogy Budapest továbbra is dübörög, egészen az év végéig magas foglaltsággal működnek a belvárosi házak, főleg európai vendégekkel.

 

KERETES

Top belföldi úti cél az október 23-ai hosszú hétvégén:

 1. Eger
 2. Gyula
 3. Budapest
 4. Pécs
 5. Hévíz
 6. Szeged
 7. Hajdúszoboszló
 8. Zalakaros
 9. Miskolc – Miskolctapolca
 10. Nyíregyháza

 

Top belföldi úti cél az őszi szünetben:

 1. Eger
 2. Gyula
 3. Budapest
 4. Pécs
 5. Visegrád
 6. Hajdúszoboszló
 7. Hévíz
 8. Zalakaros
 9. Szeged
 10. Miskolc – Miskolctapolca

KERETES VÉGE

Tags: , , , , , ,


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

  Amennyiben a Szallas.hu-nál foglalt és kérdése merült fel, keressen minket az alábbi ügyfélszolgálati elérhetőségeken 9:00-18:00 között:

  Tel.: +36 20 890 3150
  E-mail: szallas@szallas.hu
 • SAJTÓKAPCSOLAT

  Ha újságíróként szeretné felvenni velünk a kapcsolatot, keressen minket az alábbi elérhetőségeken.

  Kelemen Lili, PR munkatárs és sajtóreferens
  +36 30 417 8783
  lili.kelemen@szallas.hu
 • KÖZÖSSÉG

 • NÉPSZERŰ

 • ARCHÍVUM