Sajtóközlemények

Published on augusztus 10th, 2023 | by Kelemen Lili

0

Élen a kétéjszakás belföldi nyaralások

A nyári foglalások harmada kétéjszakás, negyede egy, ötöde pedig három éjszakára szól a Szallas.hu adatai szerint. Nem csak az olcsóbbra van igény: balatoni négycsillagos hotelt többen foglaltak idén, mint tavaly nyáron. Vízpartjaink közül a Tisza-tó átlagára a legkedvezőbb, egy főnek egy éjszaka 9 400 forint.

 

A nyári hónapok közül eddig augusztusban a legkisebb az elmaradás a belföldi szállásfoglalások terén tavalyhoz képest a Szallas.hu adatai szerint, jelenleg 7 százalékkal kevesebb a megtett, nyári leutazási dátumú belföldi szállásfoglalás, mint 2022-ben ilyenkor. „Júliustól, amikor az időjárás is kedvezőbb volt, élénkültek a last minute foglalások belföldi irányban, viszont ezek is jellemzően a hétvégékre, 1-2 éjszakára szóltak, a hosszabb nyaralások mértéke nem nőtt olyan mértékben, mint tavaly” – mondta Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője. A nyári foglalások harmada két éjszakára, negyede egy éjszakára, ötöde pedig három éjszakára szól. A Szallas.hu adatai szerint már a kora őszi időpontokat is elkezdték foglalni, jelenleg erre az időszakra 12 százalékkal kevesebb foglalás van az előző évhez viszonyítva.

 

A Balaton és a Velencei-tó átlagárai hasonlók, a Tisza-tó még mindig olcsóbb

A Balatonon 12 600 forint az átlagos ára egy éjszakának egy fő részére, a Velencei-tónál 12 570 forint. Ezzel szemben a Tisza-tónál a balatoni árakhoz képest 25,6 százalékkal kedvezőbb árért, átlagosan 9 400 forintért éjszakázhatunk fejenként. Mindezek ellenére még mindig a Balaton a legnépszerűbb, a Szallas.hu nyári foglalásainak harmada szól a térségbe. A Velencei-tóra csupán a vakációzni készülők 1,2 százaléka, a Tisza-tóra 3,1 százalékuk foglalt a Szallas.hu oldalán.

A Balatonon nőtt az apartmanok népszerűsége, tavaly a nyári foglalások 38 százalékát tette ki, idén elérte a 40 százalékot. A magyar tenger partjánál a hoteleket mindkét évben minden negyedik foglalás alkalmával választották. „Egyre több partnertől halljuk azt, hogy nyílik az olló, azaz a magas kategóriás szálláshelyek és az olcsó, retrók mennek – magyarázta a sajtószóvivő. – Érdekesség például, hogy a Balatonon, a 4 csillagos és a csillag nélküli hotel kategóriában látunk növekedést a foglalási számban, a többi hotelnél csökkenést tapasztalunk”.

A Tisza-tónál a panziók idén nagyobb arányban részesülnek a Szallas.hu által közvetített vendégforgalomból, mint tavaly, és a vendégházaknál is némi növekedés látszik a foglalási számot illetően. A Velencei-tónál idén is az apartmant választották a legtöbben, aránya tavalyhoz hasonlóan 33%. Itt a hoteleknél látszik visszaesés a főbb szállástípusok közül, a panziók és a vendégházak kereslete viszont nőtt.  

A fentieket kiegészítve Szabó Zsolt, a Szallas.hu Programok és Attrakciók Üzletág vezetője elmondta, hogy a Balatonnál a Festetics-kastély, a Szigligeti vár és a Plázs – Siófok a legvonzóbb látnivalók között szerepelnek. A Tisza-tónál sokan látogatnak el a Tisza-tavi Ökocentrumba, a Tiszafüredi Szabadstrandra és az abádszalóki Tisza-tó Strandra. A Velencei-tónál pedig a Velence Spa Termál- és Élményfürdőt, a pákozdi Katonai Emlékparkot és a Velencei Szabadstrandot keresik fel sokan.

 

KERETES

A legismertebb hazai haza vízpartok top települései foglalási szám alapján 2023 nyarán:

Balaton

 1. Siófok
 2. Balatonfüred
 3. Hévíz
 4. Balatonlelle
 5. Keszthely

Tisza-tó

 1. Tiszafüred
 2. Poroszló
 3. Abádszalók
 4. Berekfürdő
 5. Kisköre

Velencei-tó települések

 1. Gárdony
 2. Velence
 3. Agárd
 4. Pákozd
 5. Kápolnásnyék

 

Top turisztikai attrakciók, látnivalók:

Balaton

 • Festetics-kastély
 • Szigligeti vár
 • Plázs – Siófok

Tisza-tó

 • Tisza-tavi Ökocentrum
 • Tiszafüredi szabadstrand
 • Tisza-tó Strand – Abádszalók

Velencei-tó

 • Velence Spa Termál- és Élményfürdő
 • Katonai Emlékpark Pákozd
 • Velencei Szabadstrand

KERETES VÉGE

Tags: , , , , ,


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

  Amennyiben a Szallas.hu-nál foglalt és kérdése merült fel, keressen minket az alábbi ügyfélszolgálati elérhetőségeken 9:00-18:00 között:

  Tel.: +36 20 890 3150
  E-mail: szallas@szallas.hu
 • SAJTÓKAPCSOLAT

  Ha újságíróként szeretné felvenni velünk a kapcsolatot, keressen minket az alábbi elérhetőségeken.

  Kelemen Lili, PR munkatárs és sajtóreferens
  +36 30 417 8783
  lili.kelemen@szallas.hu
 • KÖZÖSSÉG

 • NÉPSZERŰ

 • ARCHÍVUM