Sajtóközlemények

Published on június 16th, 2020 | by Kelemen Lili

0

Karantén körkép: Plusz kilókkal, kínos pillanatokkal szabadultunk ki a karanténból

Minden harmadik ember plusz kilókat szedett magára a karantén alatt, és megannyi kínos pillanatokat éltek át az otthoni munkavégzés során – derül ki a Szallas.hu felméréséből. Az összezártság a többségnél pozitív élményeket hozott, míg másoknál megnőtt az igény a mindennapi rohanás lassítására. A karantén alatt a legtöbben utazni vágytak.

A bevételkiesés, a bizonytalanság, a családtagok féltése és az összezártság minden második embernél okozott fokozott stresszt és szorongást  – a Szallas.hu kutatása szerint. Minden ötödik magyarnak az hiányzott a leginkább a kijárási korlátozások alatt, hogy szabadon utazhasson. “A stressz-szint csökkentése, a kikapcsolódás és az utazás szorosan összefüggnek egymással. Az utazás során megélt új élményekkel, az aktív vagy passzív pihenéssel rengeteget tehetünk mentális állapotunk, kedvünk javításáért. Érthető, hogy ennek hiánya markánsan jelentkezett a többségnél”  – magyarázta Szigetvári József, a Szallas.hu Csoport vezérigazgatója. Ezt igazolja az is, hogy az enyhülő korlátozások és az újranyitási kedvezmények hatására ugrásszerűen növekvő pályára állt a foglalási kedv, különös tekintettel a nyári időszakra. Az utazás hiánya mellett a távol élő családtagok, a szabad szórakozás vagy épp az időkorlátos vásárlás is okozott problémákat.

A fentiek mellett a kapcsolatokat, családon belüli viszonyokat is megedzette az összezártság. Minden ötödik magyar többször veszekedett, mint egyébként szokott. A jelentkező feszültség vezető okai a rossz szokások, az eltérő igények, szükségletek, gyermek vagy más családtag, munkavégzésből adódó problémák és maga az összezártság. Ennek ellenére minden második együttélő pár úgy ítéli meg, hogy ez az időszak javított a kapcsolatukon, mert volt idő jobban megismerni és megérteni a másikat. Tízből egy magyar többször bújt ágyba párjával, mint egyébként, és csaknem minden ötödik válaszadó ismer olyat, akik ez idő alatt családalapításba kezdett. A mérleg másik serpenyőjében azonban ott vannak azok a kapcsolatok is, ahol a szétválás mellett döntöttek, a megkérdezettek 16 százalékának van tudomása ilyenről. A szabadidő és a lassulás felértékelődni látszik. “Sok beszámolót kaptunk, amiben azt részletezték, hogy a szorosan együtt töltött idő hatására a jövőben előtérbe helyezik a közös programokat” – részletezte a vezérigazgató. A kedvenc emlékek között gyakran említésre került a közös reggeli és a tartalmas beszélgetések.

Több időt töltöttünk a neten, de nem pornót néztünk

A felmerülő szabadidőben vagy épp a hasznos elfoglaltság kedvéért sokan gyakrabban takarítottak, szorgoskodtak a ház körül és sütöttek, főztek. Ennek eredményeként minden harmadik válaszadó számolt be arról, hogy plusz kilókat szedett fel a karantén alatt. A bevásárlások száma sokaknál jelentősen csökkent, ugyanakkor az online rendelésre gyakrabban került sor. A fennmaradó időben többen néztek sorozatot, mint előtte, és közösségi platformokon töltötték az időt.  Bár minden tizedik válaszadó többször gondolt a szexre, mint előtte, az önbevallásos felmérés szerint a pornónézési idő nem növekedett.

Kínos eseményekből is jutott bőven

Az otthoni munkavégzés és a digitális oktatás sokaknál szült kínos, vicces emlékeket. Gyakori eset volt, hogy a szülő besétált a gyerek online órájára, vagy épp a csemete grimaszolt a kamerába egy videóértekezlet közepén. Volt, aki arról számolt be, hogy kollégája megkérte, vegyen fel melltartót, és volt, aki a zuhany alól kiszállva, egy szál törölközőben telefonált a főnökével, amit bár csak ő tudott, mégis zavarban volt.

Tags: , , ,


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

  Amennyiben a Szallas.hu-nál foglalt és kérdése merült fel, keressen minket az alábbi ügyfélszolgálati elérhetőségeken 8:00-20:00 között:

  Tel.: +36 30 344 2000
  E-mail: szallas@szallas.hu
 • SAJTÓKAPCSOLAT

  Ha újságíróként szeretné felvenni velünk a kapcsolatot, keressen minket az alábbi elérhetőségeken.

  Kelemen Lili, PR manager és sajtóreferens
  +36 30 417 8783
  lili.kelemen@szallas.hu

 • NÉPSZERŰ

 • ARCHÍVUM