Sajtóközlemények

Published on szeptember 5th, 2022 | by Kelemen Lili

0

Lássuk a medvét: Mi várható ősszel a belföldi turizmusban?

A Szallas.hu adatai szerint 42 százalékkal több belföldi őszi üdülésre szóló foglalás áll bent, mint tavaly ilyenkor. A bruttó szobaár bevétel 76 százalékkal nőtt eddig. A november elsejei hosszú hétvége legkeresettebb úti céljai Eger, Gyula és Hévíz.

Kétarcú nyarat prognosztizáltak a Szallas.hu szakértői, és most az őszi-téli időszakot is hasonlóan látják. Bár az eddig megtett foglalások száma és aránya bizakodásra ad okot, hátravan még a medve: az elszálló infláció és mellé a rezsicsökkentés csökkentésének hatását nehéz megjövendölni. „Augusztus 30-áig 42 százalékkal több foglalást tettek meg az őszi időszakra belföldre, mint tavaly, ezzel idáig 76 százalékkal nőtt a bruttó szobaár bevétel”– ismertette a részleteket Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője. Országos viszonylatban egy főnek egy éjszaka átlagosan 11 200 forintba kerül, ez 10 százalék körüli növekedés 2021 hasonló időszakához képest.

A hazai turizmus fő mozgatórugója ősszel az idei utolsó hosszú hétvége lehet, ami ráadásul négynapos lesz, hiszen mindenszentek, november 1-je keddre esik. Ezzel kezdődik az őszi szünet is a tanévben, ami november 6-áig tart. Így gyakorlatilag 3 nap szabadsággal akár 9 napos extra üdülést is be lehet iktatni. Eger, Gyula, Hévíz, Hajdúszoboszló és Zalakaros gyűjtötte eddig a legtöbb foglalást a Szallas.hu-n. „A legnépszerűbb őszi úti célok sorát Sárvár, Sopron, Esztergom, Miskolctapolca és Nyíregyháza követi” – tette hozzá a sajtószóvivő. Szabad szállás még bőven akad a legkedveltebb desztinációk esetén is az őszi hosszú hétvégére: például az egri és gyulai szálláshelyek közel kétharmada foglalható még. Jelenleg egyébként a foglalások darabszámából Észak-Magyarország részesül a legnagyobb arányban (28,5%). A dobogón követi Nyugat-Dunántúl (19,2%) és a Balaton (11,4%). Minden második foglalás wellness-szálláshelyre szól.

„Az egyetlen hosszú hétvége várhatóan sokakat megmozgat majd, de addig is meg kell őrizni az utazási kedvet, a belföldi turizmus életben tartása mindannyiunk közös ügye” – mondta a sajtószóvivő. A Szallas.hu három költségkímélő lehetőségre hívja fel a figyelmet. Medve helyett érdemes az akciós árakra vadászni. „Szeptember 7-éig 14-20 százalékos árengedménnyel foglalhatók a promócióban résztvevő szállások” – mondta Kelemen Lili. A második javaslatuk, hogy foglaljunk kedvezményes időszakot. A hosszú hétvégét megelőző és követő hétvége általában alacsonyabb áron elérhető. Továbbá a hétköznapok is jellemzően olcsóbbak, mint a hétvégék. A sajtószóvivő azt is hozzátette, a Szallas.hu valamennyi szállásadó partnere előleg nélkül vagy lemondási díj nélkül foglalható ajánlatot is kínál. A vendégnek így nincs anyagi kockázata, ha valamiért meghiúsulna az utazása.

Ne igyunk előre a medve bőrére!

A Szallas.hu a foglalási adatok elemzése mellett felmérést is készített, melyben az utazóközönség őszi utazással kapcsolatos félelmeire voltak kíváncsiak. A válaszadók 43 százaléka tart a koronavírus-járvány újabb hullámától, csaknem harmaduk anyagi nehézséggel küzd vagy számít rá. 29 százalékuk fél attól, hogy a növekvő gáz, áram és egyéb árak miatt kedvenc szálláshelyük bezárásra, szünetelésre kényszerül, 28 százalékuk számára a háború közelsége eltántorító hatású. Csaknem minden második kitöltő szerint országszerte valós veszélyt jelenthetnek a medvék is. Jó hír azonban, hogy csak a válaszadók 1 százaléka találkozott már mackóval a szabadban.

A Szallas.hu kedvezményes szállásfoglalási lehetőségét népszerűsítő filmjében egy medve hiúsítja meg az utazók kirándulását. Ezzel arra hívják fel a figyelmet, hogy bár a programért megyünk, a szállás is fontos.

 

A legnépszerűbb belföldi úti célok az őszi hosszú hétvégén:

 1. Eger
 2. Gyula
 3. Hévíz
 4. Hajdúszoboszló
 5. Zalakaros
 6. Sárvár
 7. Sopron
 8. Esztergom
 9. Miskolctapolca
 10. Nyíregyháza

 

Tags: , , , ,


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

  Amennyiben a Szallas.hu-nál foglalt és kérdése merült fel, keressen minket az alábbi ügyfélszolgálati elérhetőségeken 9:00-18:00 között:

  Tel.: +36 20 890 3150
  E-mail: szallas@szallas.hu
 • SAJTÓKAPCSOLAT

  Ha újságíróként szeretné felvenni velünk a kapcsolatot, keressen minket az alábbi elérhetőségeken.

  Kelemen Lili, PR munkatárs és sajtóreferens
  +36 30 417 8783
  lili.kelemen@szallas.hu
 • KÖZÖSSÉG

 • NÉPSZERŰ

 • ARCHÍVUM