Sajtóközlemények

Published on szeptember 12th, 2022 | by Kelemen Lili

0

Lengyel médiaóriás vásárolja meg a PortfoLion befektetését, a Szallas Groupot

A lengyel tőzsdén jegyzett Wirtualna Polska Holding vásárolja meg a Szallas.hu-t is üzemeltető, az elmúlt években nemzetközi szereplővé vált Szallas Groupot – közölte a cég menedzsmentje és tulajdonost képviselő PortfoLion Capital Partners. A varsói székhelyű e-kereskedelmi és médiavállalat-csoport a tranzakció zárása esetén várhatóan 82 millió eurót fizet a PortfoLionból és magánszemélyekből álló tulajdonosi körnek.

A tőzsdén jegyzett Wirtualna Polska Holding S.A. a lengyel és a régiós piac több jelentős média- és e-kereskedelmi portáljának tulajdonosa. A Wirtualna Polska turisztikai szerepvállalása eddig főleg Lengyelországra fókuszált, de a most bejelentett tranzakciónak köszönhetően több új országgal és termékkel gyarapodik, valamit több mint háromszorosára nő a tevékenysége által lefedett piac az ágazatban.

A Szallas.hu 2007-es alapítása után gyorsan Magyarország egyik meghatározó szállásfoglaló oldalává vált. 2015-ben a PortfoLion vásárolta meg a céget az EXIM és az OTP által biztosított forrásból, és a tőkeerős háttér mellett intenzív nemzetközi akvizíciós stratégiával támogatta a Szallas.hu egyébként is kiemelkedő organikus növekedését. Az alapkezelő támogatásával először Lengyelországban, majd Romániában és Csehországban is akvizíciókat hajtott végre a cég, miközben a Szallas.hu az elmúlt években kategóriája egyik legnépszerűbb oldalává nőtte ki magát itthon. A PortfoLion és a menedzsment együttműködése révén olyan társaság jött létre, ami képes volt a Wirtualna Polskához hasonló nagyvállalatok érdeklődésének felkeltésére. A csoport árbevétele felvásárlások és növekedés révén megtöbbszöröződött, az éves foglalások értéke a befektetés előtti évi 20 millió euró magasságából 2021 és ‘22 júniusa között már 200 millió euróra nőtt. Az elmúlt egy évben több mint egymillió foglalás történt a csoport oldalain.

Bár a COVID a turizmust különösen hátrányosan érintette, a Szallas Group helytállt és sikeresen felvette a versenyt az ágazat legnagyobb szereplőivel. Minden országban erős helyismeretű menedzsmenttel, marketing csapattal és ügyfélszolgálattal érdemelte ki a vendégek választását. A cégcsoport portfólióját speciális weboldalakkal egészítette ki, többek között spa üdülésekre és egyedi szállodai élménycsomagokra fókuszálva. Összesen több mint 87 ezer szálláshely közül választhatnak az utazók a csoport oldalain, ami a mostani tranzakcióval 100 ezer fölé nőhet.

„Büszkék vagyunk arra az együttműködésre, ami az akvirált cégek alapítói, a Szallas Group vezetői és köztünk kialakult. Meggyőződésünk, hogy ez meghatározó szerepet töltött be abban, hogy a cég ilyen növekedést ért el” – mondta Győrbiró Tibor, a PortfoLion partnere. A PortfoLion az elmúlt másfél évben több hasonló sikert jelentett be, technológiai fókuszú befektetéseiket amerikai, ázsiai és európai nagyvállalatok vásárolták fel.

„A PortfoLionnal közösen kialakított kelet-közép-európai növekedési pályán haladunk további felvásárlásokkal és organikus növekedéssel a régióban – mondta Szigetvári József, a Szallas Group vezérigazgatója. – Egy olyan nagy és gyorsan növekvő cégcsoport tagjává válva, mint a Wirtualna Polska Holding, új lehetőségek nyílnak meg elkötelezett, az elmúlt években immáron közel 350 fős, kiváló szakemberekből felépült csapatunk előtt, különösen a lengyel portfóliónk esetében.”

A tulajdonosváltás nem befolyásolja a cégcsoport termékeinek működését. „A változás maximum annyiban érzékelhető, hogy a meglévő és leendő partnereket ezentúl több és jobb szolgáltatással, a vendégeket még több szálláshellyel szolgáljuk ki” – tette hozzá a vezérigazgató. Itthon további fejlesztéseket is terveznek, az akvizíciónak köszönhetően a lengyelországi terjeszkedés erősödését várják.

A tranzakció véglegesítése az ősz folyamán, az engedélyeztetési folyamat sikeres lezárása után várható.

„A Szallas Group felvásárlása a Wirtualna Polska első külföldi befektetése és jelentős mérföldkő a növekedésünkben – mondta Jacek Świderski, a Wirtualna Polska Holding S.A. vezérigazgatója.  – Az utazási ágazatban hatalmas lehetőségeket látunk. Ezt megerősítette saját turisztikai termékünk, a Nocowanie.pl pénzügyi teljesítménye is, amely története legjobb eredményét érte el 2022 második negyedévében. Lenyűgözött bennünket Szigetvári József és csapatának rátermettsége, hiszen bebizonyították, hogy lehet sikeres üzletet vezetni helyi szereplőként a globális platformokkal szembeni versenyben.”

Kapcsolódó fotók (webes minőségben):

Aláíró felek fotója:
https://pr.szallas.hu/wp-content/uploads/2022/09/Signing.jpg

Szigetvári József, a Szallas Group vezérigazgatójának fotója:
https://pr.szallas.hu/wp-content/uploads/2022/09/13_Szigetvari_Jozsef.jpg

Győrbiró Tibor, a PortfoLion partnerének fotója:
https://pr.szallas.hu/wp-content/uploads/2022/09/Győrbiró-Tibor_r_web-7379.jpg

Jacek Świderski, a Wirtualna Polska Holding S.A. vezérigazgatójának fotója:
https://pr.szallas.hu/wp-content/uploads/2022/09/Jacek-Swiderski-WP_.jpg

Szallas Group menedzsment fotó:
https://pr.szallas.hu/wp-content/uploads/2022/09/New-Szallas-Group-management.jpg

Kapcsolódó logók:

Szallas Group logó:
https://pr.szallas.hu/wp-content/uploads/2022/09/SzallasGroup_Emblem_Final_Horizontal_1_RGB-4.png
Wirtualna Polska logó:

https://pr.szallas.hu/wp-content/uploads/2022/09/logo_wp-holding.pdf

 

Kapcsolódó webcímek:
Szallas Group
szallas.hu
PortfoLion
nocowanie.pl
Wirtualna Polska Holding S.A.

 

További információ:

Kelemen Lili
Szallas.hu
Sajtószóvivő, PR munkatárs
+36 30 417 87 83
lili.kelemen@szallas.hu
pr.szallas.hu

Pribék Márton

PortfoLion
PR munkatárs
+36 30 847 7025
pribek.marton@portfolion.hu

Háttér-információ

A Wirtualna Polska Holding S.A.-ról

A Wirtualna Polska Holding S.A. egy technológiai holding csoport, amely médiával, reklámozással és e-kereskedelemmel foglalkozik. 2022 júliusában a cég weboldalait és szolgáltatásait 22 millió lengyel használta. A Wirtualna Polska Holding S.A.-t 2015 óta jegyzik a varsói tőzsdén. A 2022 júniusával zárult tizenkét hónapban a társaság bevételei közel 207 millió eurót tettek ki, míg a korrigált EBITDA 73 millió euróra nőtt.

 

A PortfoLionról

A PortfoLion budapesti székhelyű, korai fázisú startupokat és értett vállalkozásokat egyaránt lefedő kockázati- és magántőke befektető vállalat. A cég a kelet-közép-európai régió egyik legnagyobb bankcsoportja, az OTP Csoport tagja. A PortfoLion több mint 10 éves tapasztalattal rendelkezik vállalkozások növekedési elképzeléseinek támogatásában. Jelenleg több, mint 20 aktív befektetést kezel, a Banzai Clouddal (Cisco), a Tresorittal (Svájci Posta) és a Starschemával (HCL Technologies) három sikeres exitet zárt az elmúlt másfél évben és olyan cégek tartoznak a portfóliójába, mint a SEON, Novakid, OneSoil, a CodeCool és a FLOWX.AI. A PortfoLion 450 millió euró feletti kezelt vagyonnal Európa-szerte keresi a következő jelentős befektetéseit.

A Szallas Groupról

A Szallas Group első magyar márkája és cége, a Szallas.hu, 2007-ben alakult Magyarországon. A szállásfoglaló oldala jelenleg a helyi utazók első számú márkája. 2016 óta a menedzsment és a PortfoLion célul tűzték ki, hogy létrehozzák a kelet-közép-európai régió meghatározó szállásfoglalási szereplőjét. A közös stratégia szerint így a társaság más kelet-közép-európai országokra is kiterjeszti tevékenységét. Az ezt követő felvásárlások és növekedés révén a Szallas Group négy jelentős márkával (szallas.hu, noclegi.pl, hotel.cz, travelminit.ro,) kínál szállásfoglalási szolgáltatásokat ügyfeleinek Magyarországon, Csehországban, Romániában, Lengyelországban és Horvátországban. A cégcsoport üzemeltet olyan weboldalakat is, amelyek wellness és gyógykezelési csomagokat (spa.cz), kedvezményes utazási ajánlatokat (maiutazas.hu, szallasguru.hu, pihipakk.hu), utazásszervezői tevékenységet, turisztikai attrakciós utalványokat és B2B szolgáltatásokat kínálnak. A tevékenysége által lefedett 5 piacon a Szallas Group összesen 87 000 létesítményben kínál szállást. A 2022 júniusával zárult elmúlt tizenkét hónap során több mint egymillió foglalás történt 200 millió euró tranzakciós összértékben a csoport weboldalain keresztül. Ebben az időszakban a Szallas Group 6,6 millió euró EBITDA-t produkált. Szallas Group márkanév alatt összesen 15 terméket működtet 5 országban. A Szallas.hu Zrt.-ben dolgozó munkavállalók száma közel 350 fő 2022-ben.

A Szallas.hu termékről

A 2007-ban indult a Szallas.hu portál, ami a GKI Digital 2017-es felmérése szerint Magyarország legnagyobb szállásfoglaló oldala. A szallas.hu oldalon keresztül 2020-ban közel 500 ezer, 2019-ben ezt is meghaladó sikeres szállásfoglalás történt. A weboldalon évente 10 milliót meghaladó munkamenetet generálnak a felhasználók. Az oldalon több mint másfél millió vendégértékelés segíti a választás megkönnyítését. A Szallas.hu-n a magyar vendégek 24,5 milliárd forint értékben foglaltak magyarországi szálláshelyekre 2021-ben.

A Szallas Group termékei:

https://pr.szallas.hu/wp-content/uploads/2021/10/szallas-group-brandek-scaled.jpg

Tags: , , ,


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

  Amennyiben a Szallas.hu-nál foglalt és kérdése merült fel, keressen minket az alábbi ügyfélszolgálati elérhetőségeken 9:00-18:00 között:

  Tel.: +36 20 890 3150
  E-mail: szallas@szallas.hu
 • SAJTÓKAPCSOLAT

  Ha újságíróként szeretné felvenni velünk a kapcsolatot, keressen minket az alábbi elérhetőségeken.

  Kelemen Lili, PR munkatárs és sajtóreferens
  +36 30 417 8783
  lili.kelemen@szallas.hu
 • KÖZÖSSÉG

 • NÉPSZERŰ

 • ARCHÍVUM