Sajtóközlemények

Published on május 7th, 2020 | by Kelemen Lili

0

Mi történik Magyarországgal, ha hónapokra megszűnik a turizmus?

.hu elemzői szerint idén 43-48 százalékkal csökken a vendégéjszakák száma, ez közel 250-300 milliárd forint kiesést okoz a turizmusban. A magyar gazdaság a multiplikátorhatás miatt ennek háromszorosát, közel 800-900 milliárd forintot veszít. A külföldi turisták érkezésére még másfél évet kell várni.

Az itthon 428 ezer munkahelyet teremtő, a magyar GDP 8,5 százalékát generáló turizmus iparág 2020. március 14-én leállt és radikális változásnak indult. Az egymásrautaltság végett, ha egy gyógyfürdő csődbe megy, akkor a környék szálláshelyeinek és vendéglátó egységeinek sem lesz vendége. “Nemcsak a külföldi turisták hiánya, hanem a helyiek szokásainak átalakulása is negatívan hat. Egy németországi elemzés szerint az emberek 91 százaléka jelenleg kevesebbet költ az éttermi látogatásokra és a szabadidős tevékenységekre, ötből négyen az utazásra fordított kiadásaikat is visszafogták – mondta Szigetvári József, a Szallas.hu Csoport vezérigazgatója. – Ezzel elindul egy ördögi kör: ha nem költünk étteremben, akkor a helyi étterem tulajdonosa is kevesebbet vásárol a helyi zöldségesnél, elhalasztja a fogászati kezelést, az autóvásárlást és így tovább.”

A KSH adatai szerint 2019-ben a külföldiek és a magyarok összesen 31 millió vendégéjszakát töltöttek Magyarországon. A Szallas.hu elemzői szerint idén 43-48 százalékkal csökken a vendégéjszakák száma, ami 250-300 milliárd forint kiesést okoz a turizmusban. “Ez a bevételkiesés a szektoron kívül leginkább a szolgáltatásokra és mezőgazdaságra, de az építőiparra és akár az energetikai szektorra is kihat, például kevesebb korszerűsítés, kevesebb napelem telepítés várható a következő hónapokban, mivel spórolnia kell a turizmus szereplőinek” – mondta a szakember. Mivel az ágazatot ért veszteség nemcsak önmagára, hanem más szektorokra is hatással van, a magyar gazdaság ennek nagyságrendileg a háromszorosát, közel 800-900 milliárd forintot veszít. Szigetvári József azt is hozzátette, hogy a turizmus és vendéglátás lesznek az utolsók az iparágak között, melyek ismét fel tudnak pörögni.

Milyen trendek várhatók a korlátozások feloldása után?

A járvány ugyanannyira sújtja a globális hotelláncokat, mint a balatoni nyaralójukat kiadó családokat. A Szallas.hu szerint azok fognak majd jobban kijönni a válságból, akik gyorsan tudnak alkalmazkodni az új igényekhez. “Már most látszik a megnövekedett igény a tisztaságra, ami várhatóan évekig fontos tényező lesz a szállásfoglalásnál – avatott a részletekbe a vezérigazgató. – A teljes ellátás még népszerűbb lesz, miután hónapokig magunknak kell a bevásárlást és a főzést megoldani.” A szakember azt is elmondta, hogy a kijárási tilalom végén népszerűek lesznek a kuponos ajánlatok, az olcsóbb szálláskategóriák és az akciók, mert sokan csak ezeket engedhetik majd meg maguknak. A cég előrejelzései szerint várhatóan inkább a saját autós vagy biciklis kirándulást fogják választani a vendégek a repülős és vonatos utazásokkal szemben.

 A belföldi turizmus így akár még az idén újraindulhat, de előrejelzések szerint a nemzetközi utazásokra, így a külföldiek érkezésére akár másfél évet kell várni. Összességében a magyarországi turizmus újraindításával, élénkítésével sokat tehetünk azért, hogy kevesebben váljanak munkanélkülivé hazánkban és kisebb legyen a gazdasági visszaesés.

 

KERETES

A Szallas.hu elmezői öt trendet látnak a válság után:

 1. Megnövekedett igény a tisztaságra, ami várhatóan évekig fontos tényező lesz a szállásfoglalásnál.
 2. A teljes ellátás még keresettebb lesz, miután hónapokig magunknak kell az ételekről gondoskodni, alig várjuk, hogy ezt valaki más megtegye helyettünk.
 3. A kijárási tilalom végén népszerűek lesznek a kuponos szállások, olcsó szállások és az akciók, mert sokan csak ezeket fogják tudni megengedni maguknak.
 4. Inkább a saját autós vagy biciklis kirándulást fogjuk választani a repülős és vonatos utazásokkal szemben.
 5. A korlátozások feloldása után akár 20-30% kedvezményt is fognak adni a szállások, hogy minél több vendég számára legyenek vonzóak.

 

Mikor érdemes foglalni?

Már most is érdemes lehet foglalni az őszi és téli szezonra, mivel kedvezményes szállásokat találhatunk lemondási díj nélkül.

KERETES VÉGE

 

 

Kapcsolódó képek:

 

Top 20 hazai település, melyekre komoly bevételkiesést jelent a járvány okozta válság:

https://drive.google.com/file/d/1KvqX4JUb7x4YsH-uo2bojW-4Omphe8pj/view?usp=sharing

(Az ábra értelmezéséhez segítség: Az ábra a vendégéjszakák arányát szemlélteti a teljes lakossághoz képest – pl. Hévízen 12 500 lakosára 1 millió vendégéjszaka jut, ez 82.5-szöröse. Jelentése: Hévízen évente 1 milliónál is több éjszakát töltenek a turisták, miközben csak 12 ezren laknak a településen. Mind az önkormányzat, mind a lakosok ki vannak szolgáltatva a turizmusnak, mert a bevételeik döntő többsége innen származik. Az ábrán 20 olyan magyar település szerepel, amelyeknek komoly bevételkieséssel kell számolnia a járvány alatt.)

 

A turizmus hozzájárulása a GDP-hez:

https://drive.google.com/file/d/14q0I0WLJFR2AfojFUhDlQBqjhscqzNYp/view?usp=sharing

(Forrás)

 

Kapcsolódó webcímek:

www.szallas.hu

pr.szallas.hu

Kapcsolódó logók

https://pr.szallas.hu/arculati-elemek/

Tags: , , , , ,


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

  Amennyiben a Szallas.hu-nál foglalt és kérdése merült fel, keressen minket az alábbi ügyfélszolgálati elérhetőségeken 9:00-18:00 között:

  Tel.: +36 20 890 3150
  E-mail: szallas@szallas.hu
 • SAJTÓKAPCSOLAT

  Ha újságíróként szeretné felvenni velünk a kapcsolatot, keressen minket az alábbi elérhetőségeken.

  Kelemen Lili, PR munkatárs és sajtóreferens
  +36 30 417 8783
  lili.kelemen@szallas.hu
 • KÖZÖSSÉG

 • NÉPSZERŰ

 • ARCHÍVUM