Régiók közül a Balaton, települések tekintetében pedig B..." /> Minden ötödik belföldi foglalás a Balaton térségébe szólt tavaly – Sajtószoba – Szallas.hu

Sajtóközlemények

Published on január 16th, 2024 | by Kelemen Lili

0

Minden ötödik belföldi foglalás a Balaton térségébe szólt tavaly

Régiók közül a Balaton, települések tekintetében pedig Budapest, Siófok és Eger lettek 2023 legkedveltebb úti céljai a Szallas.hu foglalási adatai szerint. Az olló szétnyílt: arányaiban nagyobb szeletet hasítottak ki a foglalásokból az apartmanok és a vendégházak 2022-höz képest, viszont voltak olyan időszakok is, amikor a négycsillagos hotelek iránti kereslet is növekedést mutatott. A Szallas.hu adatai szerint az egy főre jutó átlagos foglalási ár éjszakánként 13 ezer forint volt, ami 17 százalékos emelkedést jelent 2022-höz viszonyítva.

 

A magyar tenger térsége és Észak-Magyarország részesült a legnagyobb arányban a Szallas.hu-s foglalásokból régiós összesítésben. „Minden ötödik foglalás alkalmával a Balatont választották 2023-ban, a foglalások 18 százalékánál pedig Észak-Magyarországra esett a vendégek voksa” – ismertette a részleteket Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője. A belföldi úti célok toplistáját a tavalyi esztendőben Budapest, Siófok és Eger vezették. Őket követte Pécs, Szeged, Gyula és Hajdúszoboszló. A top tízes listán még Hévíz, Debrecen és Balatonfüred kapott helyet.

Az oldalon a keresést segítő szűrők közül leggyakrabban a félpanzió, a reggeli, az önálló ház, illetve a wellness, a medence, a hotel és az előlegfizetés nélkül foglalható szállások szűrőjét használták. Ugyanakkor az őszi-téli időszakban népszerűbb lett a teljes ellátás és a négycsillagos szűrő is.

A Szallas.hu-s foglalások közel harmada hotelbe szólt 2023-ban. A vendégek 28 százaléka választott apartmant, ötödük vendégházat, 15 százalékuk panziót, 5 százalékuk pedig egyéb típusú szállást. A foglalásokból összességében nagyobb arányban részesültek tavaly 2022-höz képest az apartmanok és a vendégházak. Ebből az látszik, hogy tovább erősödött a non-hotelesedési trend. Ez alól kivétel az őszi-téli időszak, illetve a hosszú hétvégék, amikor továbbra is a hotelek iránti kereslet indul be a legkorábban, és jellemzően ezek a szállások telítődnek hamarabb. „Ilyenkor sokan keresik a wellness-szállodákat, ahol házon belül elérhetőek a kényelmi szolgáltatások és a szórakozási lehetőségek is” – részletezte a sajtószóvivő. Az október 23-ai hosszú hétvégén például hotelek terén a négycsillagos kategória volt a legkeresettebb, a szállodai foglalások több mint fele négycsillagos szállodába szólt.

A Szallas.hu foglalási adatai összecsengenek a KSH-s adatokkal abban a tekintetben, hogy a belföldi utazók több mint 7 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el magyarországi szálláshelyeken 2023-ban 2022-höz képest. A foglalások száma ezzel összhangban szintén a 2022-es szint alatt volt, míg foglalási értékben stagnálás látható 2022-höz viszonyítva.

Ezeknek a szállásoknak kedvezett 2023

Gonda Orsolya, a Szallas.hu értékesítési csapatának vezetője elmondta, hogy a hotelpartnerek visszajelzései alapján a 2023-as évben nagyok voltak a várakozások, de kettős tapasztalatok jellemezték az évet. 2023 volt ugyanis az első COVID nélküli esztendő, amikor azon hotelek, akik a koronavírus-járványt megelőzően teljes évben nyitva tartottak, újra végig üzemelhettek. Többségüknél rendeződtek a korábbi évben kialakult energiaárak miatti problémák. Bár 2023-as év eleje biztatóan indult, a nyári foglalások lassabb ütemben érkeztek a hotelek esetében, mint a korábbi években. „Az eddig megkérdezett hotelpartnereink összességében árbevételben stagnálni vagy ugyan minimálisan, de nőni tudtak, de ez inkább az átlagár emelkedése miatt valósult meg, mintsem a foglalások növekedése miatt” – fejtette ki Gonda Orsolya. A szakember azt is hozzátette, hogy azok a partnerek tudtak továbblendülni az elmúlt időszak kihívásain, akik képesek voltak megújulni és alkalmazkodni a megváltozott környezethez.

Kedvezőbb az összkép, ha nem csak a belföldi utazók foglalási trendjeit vizsgáljuk. 2023-ban ugyanis már lehetett érdemben beszélni a beutazó vendégforgalomról is. Ugyan a Szallas.hu oldalát a magyar vendégek használják, a cég azonban partnerei révén a beutazó forgalomról is informálódik. A hotelek a már korábbi években is tapasztalt beutazó vendégkörről számoltak be 2023-ban is. Gyulára hétvégente és a román ünnepi időszakokban sok vendég érkezett Romániából, a Dunántúlon viszont többnyire osztrákok, csehek, szlovákok és német nyugdíjasok pihentek, jellemzően hétköznapokon. „A csehek érkeztek döntően családosan, akik kedvelik az all inclusive és melegvizes/termálvizes szállásokat, így például Sárváron, Zalakaroson, Bükön és Hévízen is megfordultak” – avatott a részletekbe Gonda Orsolya, aki azt is hozzátette, hogy Budapest továbbra is dübörgött, egészen az év végéig magas foglaltsággal működtek a belvárosi házak, főleg európai vendégkörrel.

A wellness mellett a látnivalók és a kedvezmények is számítanak az utazás megtervezésekor

Az előző évekhez hasonlóan a hazai turisztikai attrakciók közül jellemzően a fürdők, várak és kastélyok voltak a legnépszerűbbek 2023-ban is. „Fürdői miatt sokan keresték fel tavaly is Zalakarost, Gyulát, Harkányt, Hévízt és Hajdúszoboszlót – mondta Szabó Zsolt, a Szallas.hu Programok és Attrakciók Üzletág vezetője.  Mellettük természetesen az év közkedvelt látnivalója volt az egri vár, a Festetics-kastély és a Nyíregyházi Állatpark is.” A szakember azt is hozzátette, hogy a programok és élmények átélése az egyik leggyakoribb motiváció az utazáshoz. A Szallas.hu Programok oldala évek óta foglalkozik a hazai látnivalók, a fürdő, esemény és gasztro kínálat adatbázisának építésével, hiszen a programokról az utazás előtt, zömében online tájékozódnak a vendégek. A programtervet pedig a kedvezmények is befolyásolják. Így 2023-ban a Szallas.hu integrálta mobilapplikációjába a Szallas.hu/Programok aloldal tartalmát (több mint 8700 programlehetőséget) és a belföldi foglalások mellé járó, kedvezményre váltható ajándék programkuponokat is. „Az integráció eredményeként a vendégek az applikáción belül tájékozódhatnak a programokról, foglalhatnak szállást és a belföldi foglalásaik mellé küldött kuponokat is könnyedén, digitálisan érvényesíthetik”  tette hozzá Bernáth Zalán, a Szallas.hu mobilapp menedzsere.

Milyen évet várnak a Szallas.hu szakértői 2024-ben?

Gonda Orsolya, a Szallas.hu értékesítési csapatának vezetője elmondta, hogy a munkaerőhiány mellett az is kihívást jelenthet az idei évben a hotelek számára, hogy sok a jelenleg is zajló felújítás, beruházás, bővül a kínálati piac, így fokozódik a verseny a foglalásokért. Ugyanakkor összességében keresleti oldalon is erősödést vetítenek előre a Szallas.hu szakértői. Szabó Tamás, a Szallas.hu Magyarországért és Horvátországért felelős igazgatója a gazdasági környezet további javulásával magyarázza ezt, illetve azzal, hogy akik tavaly lemondtak a nyaralásról, két egymást követő évben már nem vonják meg maguktól az utazás adta felüdülés lehetőségét. A SZÉP kártya is ismét a belföldi utazások mozgatórugója lehet, hiszen hideg élelmiszerre idén már nem lehet felhasználni.

A Szallas.hu a maga részéről is tesz azért, hogy minél vonzóbb, jó áron elérhető szálláslehetőségek közül válogathassanak az érdeklődők. Ennek részeként január második felétől előfoglalási akció kampányt futtatnak, mely során belföldön és Horvátországban is jelentős kedvezménnyel foglalhatnak a vendégek.

2023 januárjában 15 824 magyar szállásadó partnere volt a Szallas.hu-nak, míg 2024 januárjában már 16 985, így 1 év alatt  több mint 7 százalékkal nőtt a magyar partnerállomány. Ez egyébként az elmúlt években jellemző partnerszám növekedés, ami csak a COVID alatt, vagyis 2020-ban és 2021-ben volt némileg magasabb.

KERETES

Top 10 belföldi úti cél 2023-ban a Szallas.hu adatai szerint:

 • Budapest
 • Siófok
 • Eger
 • Pécs
 • Szeged
 • Gyula
 • Hajdúszoboszló
 • Hévíz
 • Debrecen
 • Balatonfüred

A Szallas.hu 2023-as aktív foglalásainak megoszlása szállástípusonként:           

 • hotel: 31%
 • apartman: 28%
 • vendégház: 21%
 • panzió: 15%
 • egyéb: 5%

Kedvelt turisztikai attrakciók 2023-ban:

 • Egri vár
 • Gyulai Várfürdő
 • Zalakarosi Fürdő
 • Harkányi Gyógy- és Strandfürdő
 • Hévízi-tó
 • Festetics-kastély
 • Szalajka-völgy
 • Hungarospa Hajdúszoboszló
 • Nyíregyházi Állatpark

KERETES VÉGE

Tags: , ,


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

  Amennyiben a Szallas.hu-nál foglalt és kérdése merült fel, keressen minket az alábbi ügyfélszolgálati elérhetőségeken 9:00-18:00 között:

  Tel.: +36 20 890 3150
  E-mail: szallas@szallas.hu
 • SAJTÓKAPCSOLAT

  Ha újságíróként szeretné felvenni velünk a kapcsolatot, keressen minket az alábbi elérhetőségeken.

  Kelemen Lili, PR munkatárs és sajtóreferens
  +36 30 417 8783
  lili.kelemen@szallas.hu
 • KÖZÖSSÉG

 • NÉPSZERŰ

 • ARCHÍVUM