Sajtóközlemények

Published on november 27th, 2020 | by Kelemen Lili

0

Őrizzük meg az utazási kedvet, távolabbi időpontra lehet foglalni

Szabadidős célú foglalást csak december 11-e utáni érkezési idővel tehetnek a vendégek és fogadhatnak a szállásadók. A kormányrendelet értelmében a november 11-e és december 11-e, éjfél közötti időszakban a szálláshelyek és a nem üzleti célú vendégek közötti szerződések megszűnnek, így a foglalásokra a kötbér és az előleg visszajár a Szallas.hu-nál. A tilalmat megszegő szállásadó és vendég is büntethető. Míg a szállásadó 100 ezer és 1 millió forint közötti pénzbüntetésre, illetve 1 nap és 1 év közötti bezárásra számíthat, a vendéget 5 ezer és félmillió forint közötti bírsággal sújthatják.

Magyarország kormánya 2020. 11. 10-én a 484 és 485/2020 (XI.10.) kormányrendeletekben korlátozó intézkedéseket vezetett be a COVID-19 járvány visszaszorítása érdekében, amelyek a magyarországi utazási lehetőségeket is nagymértékben befolyásolják. A jelenlegi intézkedések szerint a szálláshelyek 2020. november 11. és december 11., éjfél között nem fogadhatnak „szabadidős” céllal utazó vendégeket. A korlátozások minden szálláshelyre vonatkoznak: szállodákra és magánszálláshelyekre egyaránt. A szabályozott időszakban csak azok jogosultak az utazásra, akik üzleti, gazdasági, oktatási, rendvédelmi, egészségügyi utazóknak minősülnek, ezt leigazolják és jelzik a szálláshely felé. Aki ezt megszegi, anyagi megtorlásra számíthat: a szálláshely 100 ezer és 1 millió forint közötti pénzbüntetésre, illetve 1 nap és 1 év közötti bezárásra számíthat, a vendéget 5 ezer és félmillió forint közötti bírsággal sújthatják.

A kormányrendelet értelmében a november 11. és december 11., éjfél közötti időszakban a szálláshelyek és a nem üzleti célú vendégek közötti szerződések megszűnnek, így a foglalásokra a kötbér és az előleg visszajár. A korlátozás miatt a foglalás ellehetetlenül, mivel a felek – rajtuk kívülálló okoknál fogva – nem tudják teljesíteni a szerződésben vállaltakat. A korlátozások idejére eső foglalásokra így a kötbér nem érvényesíthető. Az előleg visszajár vagy megegyezés szerint egy későbbi utazás alkalmával felhasználható.

 

Hogyan maradhat életben a hazai turizmus?

Mivel a korlátozások 2020. december 11., éjfél időszakig szólnak, ezért az azt követő időszak foglalható. „Amennyiben a korlátozások idejére szóló foglalása van valakinek, 2 dolgot tehet az illető, amivel hozzájárulhat a belföldi turizmus túléléséhez: jövőbeli dátumra vagy dátum nélküli módosítás lehetséges oldalunkon – mondta Szigetvári József, a Szallas.hu Csoport vezérigazgatója. – Míg az első opció szerint egy konkrét, december 11-e utáni időpontra, utóbbinál a leutazás dátumát a helyzetre való tekintettel függő dátumra lehet állítani, amit a későbbiekben elegendő pontosítani.” Ezek a lehetőségek amellett, hogy a belföldi turizmus túlélését segítik, a vendégek számára is tartogat előnyöket, ugyanis befizetett előleg esetén az összeg nem vész el, hanem az új időpontra is érvényes lesz. A Szallas.hu felületén továbbra is lehet december 11-e utáni időpontra 100 százalékos pénzügyi biztonsággal foglalni, hiszen valamennyi partnerüknél előlegfizetés és lemondási díj nélkül választhatnak szállást a vendégek. A vezérigazgató azt is hozzá tette, hogy természetesen a vendég le is mondhatja foglalását, amennyiben számára az tűnik a legideálisabbnak. “Az ügyfélszolgálatunk szerint a korlátozások idején aktív foglalással rendelkező vendégekkel való egyeztetés esetén kb. 60 százalékos jelenleg a feldolgozottsági arány – mondta Szigetvári József. – Ezen vendégek harmada módosítja, azaz megmenti foglalását, minden második lemondja, kb. minden tizedik leutazik, mert üzleti célból megy és nagyságrendileg 10 százalékot képviselnek az egyedi esetek is.” Bár még bizonytalan, hogy hogyan alakul a folytatás, de bizakodásra ad okod, hogy a vendégek elkezdték már foglalni a jövő évi utakat, jobbára a 100 százalékos pénzügyi biztonsági opciókkal.

 

Az üzleti célú utazás is meghiúsulhat?

Bár üzleti céllal és a megfelelő igazolással lehet utazni, számos szálláshely a bezárás mellett fog dönteni, ezért minden esetben érdemes tájékozódni, hogy hol lehet foglalni. „Olyan eset is előfordulhat, hogy bár a vendég aktív foglalással rendelkezik és utazhat is, de a szálláshely az alacsony vendégszám és a biztonsági intézkedések megtartása érdekében ideiglenes üzemszünetet tart – ismertette a részleteket Szigetvári József. – Ilyenkor a foglalás lemondásra kerül, a befizetett előleg visszajár”.

 

A Szallas.hu válságkezelése

Az érintett vendégek és a szállásadók megfelelő tájékoztatása érdekében a tájékoztató üzenetek mellett a célcsoportnak szóló tartalommal feltöltött tájékoztató microsite-okat hozott létre a Szallas.hu. Azokat a vendégeket, akik a korlátozások idején aktív foglalással rendelkeztek, értesítették a lehetőségeikről.
A foglalási kedv megtartása és a turizmus élénkítése érdekében a Szallas.hu nem állítja le betervezett értékesítést támogató kampányait, de amennyire lehet, a körülményeket figyelembe véve módosítanak a részleteken, például a Maiutazas.hu és a Szallasguru.hu kuponos ajánlatai esetén a beváltási időkaput jövő év júniusa helyett 2021 év végére kibővítették.

Tájékoztató microsite-ok
szállásadóknak: https://staticpage.szallas.hu/covid202011
vendégeknek: https://sites.google.com/szallas.hu/covid2020november/utaz%C3%A1s-2020-11-11-12-11

További információ:

Kelemen Lili
Szallas.hu
sajtószóvivő
Mobil | +36 30 417 87 83
E-mail | lili.kelemen@szallas.hu
Web | pr.szallas.hu

 

Tags: , , , ,


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

  Amennyiben a Szallas.hu-nál foglalt és kérdése merült fel, keressen minket az alábbi ügyfélszolgálati elérhetőségeken 9:00-18:00 között:

  Tel.: +36 20 890 3150
  E-mail: szallas@szallas.hu
 • SAJTÓKAPCSOLAT

  Ha újságíróként szeretné felvenni velünk a kapcsolatot, keressen minket az alábbi elérhetőségeken.

  Kelemen Lili, PR munkatárs és sajtóreferens
  +36 30 417 8783
  lili.kelemen@szallas.hu
 • KÖZÖSSÉG

 • NÉPSZERŰ

 • ARCHÍVUM