Sajtóközlemények

Published on október 7th, 2021 | by Kelemen Lili

0

Újabb rekord a hazai turizmusban: a tavalyinál is jobban sikerült a nyár

Ismét sikeres nyári szezont zárt a hazai turizmus és a Szallas.hu, ugyanis meghaladták a tavalyi évi foglalási számokat. Az oldalukon leadott foglalások mennyisége 6 százalékkal gyarapodott 2020 nyarához és 7 százalékkal 2019. júniustól augusztusig tartó időszakához képest. A bruttó közvetített forgalom az előző év nyarához viszonyítva ötödével, 2019-hez képest pedig 25 százalékkal nőtt. Siófok, Budapest és Hajdúszoboszló zsebelte be a legtöbb foglalást. A Google szerint a magyarok több mint kétharmada mobilról keres szállást.

Idén október 7-én kilencedik alkalommal tartja meg kiemelt partnereinek szóló őszi szakmai konferenciáját a Szallas.hu. Az online eseményen a résztvevők első kézből kapnak naprakész tájékoztatást és hasznos, releváns tudásanyagot a szakmát jelenleg kiemelten foglalkoztató témák kapcsán, így például a nyári eredményekről és a várható őszi trendekről.

A nyári eredmények kiértékelését követően újabb eredményes szezont könyvelt el a Szallas.hu: a portálon leadott nyárra szóló foglalások darabszáma 6 százalékkal nőtt 2020 nyarához és 7 százalékkal 2019 nyarához, a pandémia előtti évhez képest. Egybecsengenek ezzel a Google szálláskeresési trendjeinek alakulása is. “A hazai szállás kategória keresési volumene tavaly nyárhoz képest 10%-kal nőtt, ezzel elérve a 2019-es, COVID-19-járvány előtti szintet” – ismertette a részleteket Erdős Ádám, a Google iparági vezetője.

A Szallas.hu által közvetített bruttó pénzforgalom 20 százalékkal bővült a 2020-as szezonhoz viszonyítva és 25 százalékkal 2019 nyarához képest. Az átlagos foglalási érték (kosárérték) 15 százalékkal nőtt tavalyhoz viszonyítva. Ez egyébként a Balatonon volt a legnagyobb, az ide szóló foglalások átlagos kosárértéke 99 ezer forint volt. Ezt követte a Tisza-tó (81 ezer Ft), a Nyugat-Dunántúl (79 ezer Ft), Észak-Magyarország (70 ezer Ft) és az Észak-Alföld (69 ezer Ft). Budapest és vonzáskörzetében 58 ezer forint körül alakult az átlagos foglalási érték. „Adataink alapján egy főnek egy éjszaka átlagosan 13,8 százalékkal került többe idén nyáron tavalyhoz viszonyítva, országosan” – mondta Trepess Beatrix, a Szallas.hu PR-menedzsere. A szakember azt is hozzátette, hogy országos viszonylatban az átlagos foglalási ár fejenként egy éjszakára 10 ezer forint volt idén nyáron.

 

Az OTP SZÉP kártya költések is minden eddigit túlszárnyaltak

A belföldi turizmus elsődlegessé válása az idén 10 éves OTP SZÉP kártya forgalmában is megmutatkozott: a költések minden eddigit messze felülmúlva augusztus végére meghaladták a 210 milliárd forintot. Ebből 49 milliárd forintot szálláshely zsebről, 138 milliárd forintot vendéglátás zsebről és 23 milliárd forintot a szabadidő zsebről költöttek a kártyabirtokosok. A nyári hónapokra mintegy 120 milliárd forint jutott. A költések növekedését segítette az is, hogy április végétől év végéig átjárhatóvá váltak a zsebek, vagyis az összes SZÉP-kártyás szolgáltatás mindhárom zsebről kifizethető. A kedvező adózási szabályoknak és a majdnem duplájára emelt zseb kereteknek köszönhetően a munkáltatói feltöltések is rekordot döntöttek, ami optimizmusra adhat okot az év hátralevő részére.

A tavalyi és az idei rendhagyó év kapcsán Lendvai Mónika, az OTP SZÉP kártya üzleti területének vezetője kiemelte: „Az elmúlt másfél év egyik fő tanulsága, hogy a turizmusnak és a vendéglátóiparnak muszáj egy stabil belföldi keresletre támaszkodni, mert így ellenállóbbak a nemzetközi válsághelyzetek hatásaival szemben. Az OTP egy évtizede segíti építeni ezt a biztos alapot, és hozzájárult ahhoz, hogy ezek az ágazatok talpon tudjanak maradni a pandémia alatt is.”

 

Többen foglaltak belföldre a nyáron, mint 2019-ben; Siófok szerepelt a dobogó élén

A Szallas.hu-n foglaló vendégek zöme, 96 százaléka, belföldi úti célt választott. „Oldalunkon mindig többségben vannak az országhatárainkon belülre szóló foglalások, de a koronavírus-járvány előtt a nyári időszakban jellemzően a foglalásaink 80-90 százaléka volt hazai” – árulta el Trepess Beatrix. A Google által mért magyarországi keresési trendek is megerősítik, hogy a hazai turisztikai iparág – 2020-hoz hasonlóan – idén nyáron is túlnyomó részben a belföldi kereslettől függ: Magyarországra Magyarországról 24-szer több szállás jellegű keresés történt, mint a második helyezett Németországból.

A Szallas.hu foglalási darabszám statisztikái alapján a belföldi települések toplistájának élén Siófok, Budapest és Hajdúszoboszló végeztek. Őket követi Eger, Balatonfüred, Hévíz és Gyula. Mellettük még Szeged, Zalakaros és Pécs szerepelnek a ranglistán. Régiós összesítésben a Balaton térségében realizálódott a Szallas.hu-n leadott foglalások harmada. Észak-Magyarország (16%) és Nyugat-Dunántúl (11%) részesültek még 10 százalék feletti foglalási arányban. A legnagyobb mértékben egyébként a Dél-Alföldön nőtt a foglalások darabszáma, közel 13 százalékkal több foglalást tettek meg ide a vendégek idén, mint tavaly. A foglalások darabszámának változása alapján az Észak-Alföld a második (+11%), a Nyugat-Dunántúl (+8,7%) a harmadik, a Tisza-tó (+7,85) a negyedik, a Dél-Dunántúl (+5,5%) az ötödik. Aki külföldre foglalt a Szallas.hu-n keresztül, zömében horvátországi útirányt választott. A Horvátországba szóló foglalások száma egyébként tavalyhoz képest duplájára nőtt. A Google elemzése is Horvátországot jelöli meg, mint a magyarok legnépszerűbb úti célját, megelőzve Görögországot és Olaszországot. A keresések volumene mindhárom ország esetében 75-90 százalékkal nőtt 2020 nyarához képest.

A legtelítettebb nap augusztus 21-e, szombat volt. Nőtt a foglalás időtartama: átlagosan 2,7 éjszakára foglaltunk, ami 1,5 százalékos növekedés tavalyhoz képest. Az átlagos vendéglétszám foglalásonként 3 fő volt. Közel 800 ezer magyar utazott a Szallas.hu-val.  Átlagosan 40 nap volt a foglalási időablak, azaz ennyivel előre véglegesítették a vendégek a szállásukat, ez 5 százalékkal több mint 2020 nyarán.

 

Kiegyenlítődött a foglalások eloszlása az apartmanok és hotelek között

Az előző év nyári időszakához képest 10 százalékkal nőtt a hotelbe szóló foglalások száma, az apartmanoké 8,7 százalékkal, a panzióké 5 százalékkal. Ugyanakkor csökkent a vendégházakba és egyéb szállástípusokba szóló foglalások aránya. “A foglalások megoszlása az apartmanok és hotelek között szinte kiegyenlítődött, ahogy előrejeleztük, sőt, a hotelek némi fölényt szereztek a nyár végére” – avatott a részletekbe a PR-menedzser. Trepess Beatrix azt is elmondta, hogy a Szallas.hu nyári foglalásainak 28,97 százaléka hotelekbe szólt, apartmanba pedig 28,49 százaléka. Vendégházba a vendégek 19,28 százaléka foglalt, panzióba 15,97 százalékuk, egyéb szállástípusba pedig 6,74 százalékuk. A nyári időszakban a vendégek ötöde wellness-szolgáltatást nyújtó szállást választott.

 

Szeptemberben már most több a napi bejövő őszi foglalás, mint 2020-ban és 2019-ben

Az idei szeptember erősen indul: időarányosan negyedével több foglalás érkezett eddig az őszi időszakra a Szallas.hu-n, mint 2020 és 2019 szeptemberének első hetében. “Ha nem lesznek lezárások, akkor élénk őszre számítunk a folytatásban is” – mondta Trepess Beatrix.

Elmondása alapján továbbra is érdemes olyan szállást választani, ahol előrefizetés és/vagy lemondási díj nélkül foglalhatunk, hiszen ebben az esetben nem érheti anyagi kár vagy kellemetlenség az utazót, ha meghiúsul az őszi kiruccanás. Az átlagos foglalási időablak a szeptemberi, októberi és novemberi utazásokhoz 53 nap.

Budapest, Eger, Gyula, Hajdúszoboszló és Pécs vonzza a legtöbb vendéget a Szallas.hu előfoglalási adatai alapján a sárguló falevelek időszakában. Míg nyáron a Balaton térsége volt a legnépszerűbb, ősszel átveszi a vezetést Észak-Magyarország, a Szallas.hu foglalásainak ötöde oda szól.

A hotelek egyelőre jelentősen vezetnek, a vendégek 37 százaléka választja őszi feltöltődése helyszínéül ezt a szállástípust. Apartmanban a vendégek 23 százaléka, vendégházban 20 százalékuk, panzióban 15 százalékuk és egyéb szállástípusban 5 százalékuk hajtja majd álomra a fejét.

Országos viszonylatban az árak nem csökkennek jelentősen a nyári átlaghoz képest, viszont tavaly őszhöz viszonyítva 16,3 százalékos a drágulás. A foglalási ár egy éjszakára fejenként átlagosan 10 ezer forint, ez az év végéhez közeledve emelkedik: novemberben már 12 ezer forintért, decemberben pedig 13 ezer forintért foglalhatunk fejenként egy éjszakára. Az őszi üdülések átlagos hossza 2,3 éj.

 

Toplisták

Top 10 belföldi település foglalási darabszám alapján 2021 nyarán:

 1. Siófok
 2. Budapest
 3. Hajdúszoboszló
 4. Eger
 5. Balatonfüred
 6. Hévíz
 7. Gyula
 8. Szeged
 9. Zalakaros
 10. Pécs

 

Foglalási darabszám eloszlása alapján a régiós népszerűségi toplista az alábbiak szerint alakult a legkedveltebb régiók között 2021 nyarán:

 1. Balaton: 31%
 2. Észak-Magyarország: 16%
 3. Nyugat-Dunántúl: 11%
 4. Dél-Alföld: 9,7%
 5. Észak-Alföld: 9,6%
 6. Budapest és vonzáskörzete: 7,8%
 7. Dél-Dunántúl: 7,39%
 8. Közép-Dunántúl: 5,29%
 9. Tisza-tó: 2,5%

 

Top 10 belföldi település foglalási darabszám alapján 2021 őszén:

 1. Budapest
 2. Eger
 3. Gyula
 4. Hajdúszoboszló
 5. Pécs
 6. Siófok
 7. Zalakaros
 8. Szeged
 9. Hévíz
 10. Balatonfüred

 

Kapcsolódó webhelyek:

www.szallas.hu

www.pr.szallas.hu

Google Destination Insights

 

Kapcsolódó fotók:

Lendvai Mónika, az OTP SZÉP kártya üzleti területének vezetője:

https://pr.szallas.hu/wpcontent/uploads/2021/10/lendvaimonikaotpszepkartya.jpg

 

Erdős Ádám,  a Google iparági vezetője:

https://pr.szallas.hu/wpcontent/uploads/2021/10/erdosadamgoogle.jpg

 

Trepess Beatrix, a Szallas.hu PR-menedzsere:

https://pr.szallas.hu/wpcontent/uploads/2020/02/trepessbeatrixszallashu.jpg

 

A Szallas.hu Kiemelt Partneri Konferencia során készített fotók:

Tags: , , , , , ,


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

  Amennyiben a Szallas.hu-nál foglalt és kérdése merült fel, keressen minket az alábbi ügyfélszolgálati elérhetőségeken 9:00-18:00 között:

  Tel.: +36 20 890 3150
  E-mail: szallas@szallas.hu
 • SAJTÓKAPCSOLAT

  Ha újságíróként szeretné felvenni velünk a kapcsolatot, keressen minket az alábbi elérhetőségeken.

  Kelemen Lili, PR munkatárs és sajtóreferens
  +36 30 417 8783
  lili.kelemen@szallas.hu
 • KÖZÖSSÉG

 • NÉPSZERŰ

 • ARCHÍVUM