Sajtóközlemények erdei kisházban távol a tömegtől

Published on október 26th, 2021 | by Kelemen Lili

0

Újabb rekord várható az őszi hosszú hétvégén?

Mindenszentek hosszú hétvégéjét sokan utazással töltik: Eger, Gyula, Budapest, Hajdúszoboszló és Pécs vonzza a legtöbb vendéget. Az októberi foglalások darabszáma már felülmúlta a tavalyi és a 2019-es számokat. A foglalási darabszámok alapján legnépszerűbb, észak-magyarországi régió szálláshelyeinek már csak kb. negyede foglalható.

Népszerű az idén egyetlen őszi hosszú hétvége az utazók körében. Eger, Gyula, Budapest, Hajdúszoboszló és Pécs szálláshelyeit foglalták le eddig a legnagyobb arányban a vendégek. Szeged, Miskolctapolca, Zalakaros, Sárvár és Hévíz kerültek még rá a top 10 belföldi úti cél listára. A legkeresettebb régiók közül Észak-Magyarországba szól a Szallas.hu-n leadott foglalások ötöde. A Balaton térsége a foglalások 15 százalékát, Budapest és vonzáskörzete a 13 százalékát, a Nyugat-Dunántúl pedig 13 százalékát zsebelte be. Tavalyhoz képest 10 százalék felett nőtt a kereslet a Nyugat-Dunántúl, Budapest és térsége, a Dél-Alföld, Dél-Dunántúl és az Észak-Alföld régiók szálláshelyei iránt. „A legnépszerűbb, észak-magyarországi régió szálláshelyeinek már csak kb. negyede foglalható – avatott a részletekbe Trepess Beatrix, a Szallas.hu PR-menedzsere. –  Hasonló az arány Eger szabad szálláshelyeit illetően, Gyulán a szálláshelyek 15 százaléka foglalható, Budapesten pedig a harmaduk.”

Átlagosan 15 százalékkal fizetünk többet éjszakánként egy főre ezen a hosszú hétvégén a tavalyi év október 23-ai hosszú hétvégéjéhez képest (tavaly november 1. vasárnapra esett, nem volt hosszú hétvége). Országos viszonylatban átlagosan 10 ezer forintba kerül egy éjszaka egy főnek. Átlagos foglalási időablak 38 nap, azaz átlagosan ennyi nappal előre már megtették foglalásukat a vendégek. Az ott-tartózkodás átlagos hossza 2 éjszaka. A foglalások harmada hotelbe szól, ötödük apartmanba, szintén közel ötödük vendégházba, 16 százalékuk panzióba és 5 százalékuk egyéb szállástípusba. Minden harmadik hosszúhétvégéző wellness-szálláshelyet választott. A legtelítettebb nap október 31-e, vasárnap lesz, amikor az órát átállítjuk a téli időszámítás szerint, így a vendégek egy extra órácskával megnyújthatják a hosszú hétvégi pihenőt.

 

Milyen hatással vannak a növekvő esetszámok az őszi, téli utazásokra?

Nemcsak az őszre, az egész pandémia időszakára igaz, hogy óvatosabbak a vendégek, jóval alacsonyabb az előre leadott foglalások száma, főleg a távolabbi időpontokra vonatkozólag, mint 2019-ben vagy korábban. Az utazók kivárnak, ugyanakkor még a heti átlagos bejövő foglalások száma magasabb szinten áll, mint tavaly. „Válasszunk inkább belföldi helyszínt az őszi feltöltődésünk során – tanácsolja a szakember. – Akinek van védettségi igazolványa és egészséges, valószínűleg nem kell attól tartania, hogy meghiúsulna az utazása, de egyelőre nekünk sincsen információnk arról, hogy terveznek-e újabb korlátozásokat bevezetni.” Trepess Beatrix azt is hozzátette, hogy az utazást fontolgatóknak olyan szálláshelyet célszerű keresni, ami 100 százalékos pénzügyi garanciát kínál. Ehhez 2 szűrő is található a Szallas.hu oldalon, ezek a Lemondási díj nélkül és az Előre fizetés nélkül opciók. Ha ilyen szállásra foglalunk, nem érhet minket kellemetlenség, ha valamiért meghiúsulna az utazás.

 

Rekord magas belföldi piaci részesedés, ilyen volt a harmadik negyedév

A legfrissebb, augusztusi KSH adatok alapján a Szallas.hu augusztusban rekord magas belföldi piacrészesedést ért el, ami a közvetített szállásdíj bevétel alapján 40 százalékot jelent. A szeptemberi lezárt hónap foglalásai túlszárnyalták az előző két év eredményeit. A harmadik negyedévben Siófok, Budapest, Hajdúszoboszló, Eger és Balatonfüred zsebelte be a legtöbb foglalást. Az átlagos kosárérték 75 790 forint volt, ami 12,38 százalékos emelkedés tavalyhoz képest. A közvetített bruttó forgalom 20,57 milliárd forint volt, ami ötödével több, mint 2020 ugyanezen időszakában. A foglalások darabszáma 8 százalékkal gyarapodott előző évhez képest. Az éjszakánkénti, fejenkénti átlagár 10 ezer forint volt országos viszonylatban, ami 12,8 százalékos növekedést jelent tavalyhoz viszonyítva.

Bár októbernek még koránt sincs vége, a havi foglalások darabszáma már felülmúlta a tavalyi és a 2019-es számokat. „Szeptemberben és októberben 40 százalékkal több olvasót értünk el a blogunkon az inspiratív tartalmakkal, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában – árulta el Trepess Beatrix. –  A legnépszerűbb témák ebben az időszakban az eldugott, kevésbé ismert kirándulóhelyekhez és látnivalókhoz (pl. úrkúti őskarszt), valamint az ősszel is élvezhető gyógy- és termálfürdőkhöz kötődnek.”

Tags: , , ,


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

  Amennyiben a Szallas.hu-nál foglalt és kérdése merült fel, keressen minket az alábbi ügyfélszolgálati elérhetőségeken 9:00-18:00 között:

  Tel.: +36 20 890 3150
  E-mail: szallas@szallas.hu
 • SAJTÓKAPCSOLAT

  Ha újságíróként szeretné felvenni velünk a kapcsolatot, keressen minket az alábbi elérhetőségeken.

  Kelemen Lili, PR munkatárs és sajtóreferens
  +36 30 417 8783
  lili.kelemen@szallas.hu
 • KÖZÖSSÉG

 • NÉPSZERŰ

 • ARCHÍVUM