Bér- és turizmusfejlesztésre költené az MTÜ az éttermi áfacsökkentést
A Magyar Turisztikai Ügynökségnél úgy gondolják, hogy az éttermi áfa csökkentésével megmaradt pénzeket az ágazatban dolgozók bérfejlesztésére fordítsák a tulajdonosok, munkáltatók.
A tavaly elkezdett áfacsökkentés során 27-ről 18%-ra csökkent az adó mértéke a a melegkonyhás vendéglátó szolgáltatások esetében. 2018. január 1-jétől, a helyben felszolgált ételekre és a helyben készített nem alkoholtartalmú italokra 5%-os áfa vonatkozik. A szeszes italok továbbra is 27%-kal adóznak.
A csökkentés fejében szintén január 1-től 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást kötelesek fizetni a nettó árbevétel után. A 4 százalékos turisztikai hozzájárulást a Magyar Turisztikai Ügynökséghez rendelték, amit tervek szerint célzottan az országmarketingre költ a szervezet.
Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke szerint az áfacsökkentés az eladási árakban nem jelent változást, mert ez az éttermek hatékonyabb gazdálkodását segíti, a munkáltatók az áfacsökkentésből befolyó összeget a munkabérekre fordíthatják.
A szállodaszövetség az ágazat fehéredését is várja az intézkedéstől. A szakmai bérminimum az áfacsökkentéssel egy időben január elsejétől tovább emelkedik, 180 500 forintra. Az a cél, hogy a vendéglátásban magasabb béreket fizessenek, és a többlet fedezet legyen az évek óta elmaradt fejlesztésekre – tette hozzá.
Az MSZÉSZ aránytalannak és elvtelennek tartja, hogy a palackozott ásványvíznek magasabb áfája lesz, mint a ballonos víznek, vagy a limonádénak ami helyben készített italnak minősül akkor is, ha mindegyik ugyanabból a vízből készült.
Véleménye szerint nem fair, hogy a helyben készült italok és a palackozott italok között különbséget tesznek az áfában, ha mindkettő alkoholmentes. Szakmai szervezetként tovább küzdenek ezekért az egyszerűsítésekért 2018-ban is – mondta Könnyid László.
(MTI)