Partnerhírek

Published on október 18th, 2018 | by Vereckei András

0

Ki készült fel a cafeteria-rendszer átalakulására?

A jelentős átalakulás álló juttatási rendszer változásai mind a munkavállalókat, mind pedig a munkaadókat készületlenül érheti – írja a Napi.hu.

A gazdasági hírportál az Edenred kutatására hivatkozva arról számol be, hogy bérszinttől és juttatási összegtől függően a vállalkozásoknak átlagos 1,5-3 százalékkal megnövekedett adóteherrel kell számolniuk, abban az esetben, ha a 2018-ashoz hasonló összegben kívánnak nettó cafeteria-juttatásokat adni.

A portálon látható táblázatban szereplő, több mint egy tucatnyi adható béren kívüli juttatás többsége 2019-től már jövedelemként adózik. Bár marad a juttatások széles skálája, közülük az óvodai és bölcsődei támogatás marad a költségek mértékéig továbbra is adómentes, az ajándékutalvány évente egyszer, a minimálbér 10 százalékáig 40,71 százalékkal adózik, a nagy nyertes pedig az állami utalvány, a SZÉP-Kártya. Jövőre is 450 ezer forintig, három zsebre adható 34,5%-kal.

A Napi-hu által megkérdezett szakemberek véleménye szerint olyan megoldások kerülhetnek előtérbe, amelyek bármilyen típusú juttatást támogatni tudnak. Egy másik megkérdezettük szerint az irodai dolgozók körében nagyobb az érdeklődés a jövő évi cafeteriával kapcsolatban, míg a fizikai állomány eddig csak a vezetőin keresztül érdeklődött a változásokról.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara honlapján egy, a MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet által elvégzett, 400 cégvezetőt bevonó kutatásra hivatkozva azt írja, hogy 20 főnél több munkavállalót foglalkoztató vállalkozások 88%-a nyújt munkavállalóinak legalább egy cafeteria-eszközt. A válaszadók által leggyakrabban alkalmazott béren kívüli juttatás 2018 folyamán a helyi bérlet vagy más utazási támogatás, valamint az Erzsébet-utalvány (55–55%) volt. Emellett a válaszadó cégek 41%-a nyújt munkavállalóinak SZÉP kártyát, 40%-uk pedig iskolakezdési támogatást. A vállalkozások közel harmada (29%) fizet készpénz formájában cafeteria-juttatást. A cégek több, mint 10%-a kínál munkavállalóinak egészségpénztári, illetve nyugdíjpénztári hozzájárulást, munkahelyi étkeztetést, illetve ajándékutalványt. A béren kívüli juttatások további típusai 10% alatti arányban fordulnak elő.


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑
  • ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

    Amennyiben a Szallas.hu-nál foglalt és kérdése merült fel, keressen minket az alábbi ügyfélszolgálati elérhetőségeken 9:00-17:00 között:

    Tel.: +36 20 890 3150
    E-mail: szallas@szallas.hu
  • SAJTÓKAPCSOLAT

    Ha újságíróként szeretné felvenni velünk a kapcsolatot, keressen minket az alábbi elérhetőségeken.

    Kelemen Lili, PR munkatárs és sajtóreferens
    +36 30 417 8783
    lili.kelemen@szallas.hu
  • KÖZÖSSÉG

  • NÉPSZERŰ

  • ARCHÍVUM